dijous, 15 de febrer del 2024

12 edició de l'Art al Carrer. 2024















Enguany l’Art al Carrer el podrem gaudir des del dissabte 17 de febrer fins al 23 de març, com sempre al Carrer Major del nostre poble. A continuació teniu la llista d’artistes que participen en esta 12a edició:

 

Pianista, Bailarina, Cantante de Gary Kirkpatric.

Las mujeres se han enfrentado durante mucho tiempo a una prohibición o restricción total de su capacidad para actuar en público. Por ejemplo, no fue hasta 1587 que, por real decreto, se les permitió actuar en los teatros. Aun así, en 1599, por real decreto, una mujer sólo podía actuar en público si estaba casada con un miembro de la compañía.

Debido a la prohibición de las mujeres en el teatro, los hombres jóvenes, generalmente prepúberes/preadolescentes, interpretaban papeles femeninos y vestían ropa de mujer. Los papeles de mujeres que no eran jóvenes o muy femeninas eran interpretados por actores masculinos mayores. Durante el siglo XVIII, en general, las mujeres tenían más libertad.

La modernización gradual de la sociedad, que comenzó a principios del siglo XX, llevó a un número cada vez mayor de mujeres a la esfera pública. Pero hay fuerzas conservadoras que permanecen, acechando en el fondo, buscando oportunidades para regresar a las sociedades opresivas del pasado. Debemos permanecer vigilantes.

En esta obra, el salto de la bailarina representa los cambios del papel de la mujer. Su salto es potenciado por el trabajo de otras mujeres, y detrás de estas, hay otras. Se apoyan sobre los hombros de gigantes.

Su jornada es su vida de Mª Jesús Belinchón Hernández.

La obra visibiliza a la mujer mayor rural, quien a pesar de haber dedicado su vida al cuidado de los demás, en la ancianidad tiene que seguir trabajando en el huerto, con los animales y sufre de soledad y falta de cuidados externos como consecuencia del vaciado poblacional de los pueblos

El feminismo salva de María Moya Fonfría y Miguel Angel Moya.

«El feminismo salva y el machismo mata» és la frase de la periodista e investigadora Ana Bernal-Triviño (hem respectat el seu idioma original) en la que pare i filla ens hem inspirat per a fer fer peça de lettering. 

Segons les dades oficials del Ministeri d’Igualtat a dia 7 de febrer de 2024 han mort 1.243 dones per violència masclista des de l’any 2003, quan es començaren a registrar. El número de morts per motius feministes, pel contrari, és de 0. És així de simple.

Vull ser com Marie Curie de Àgora de ciencia.

Mi dama valiente: Andrea Martin Iglesias  de Mª Jesús Iglesias Martín.

Es un homenaje a la mujer rural. La figura de la mujer rural también merece visibilidad, tiene que estar presente hoy y siempre en nuestras vidas como muestra del papel de esfuerzo y valentía que han desempeñado tantas y tantas mujeres a lo largo de la historia en un mundo sin apenas medios y sin el reconocimiento merecido.

Carta Magna de Cristina Solá Juan.

Un dels drets que mencionen a les cartes magnes o constitucionals dels països democràtics més avançats és la no discriminació de les persones sense cap raó.

L’article 14 de la Constitució espanyola estableix així: “Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”.

No oblidem que fa molt pocs anys les dones només treballaven fins que es casaven i que sempre ho feien subordinades als seus caps de treball, els quals eren homes. Tot i això, només podien treballar en professions femenines i amb sous inferiors als dels seus companys homes.

Les dones han hagut que treballar intensament, dia a dia, i en totes les dimensions de la vida. A més de demostrar que són vàlides en tots els camps professionals i no professionals, per tal d’aconseguir subvertir la discriminació per qüestions de sexe que patim i que no obstant, tenim reconeguts a la nostra constitució com es menciona a l’article 14.

La tela reflecteix a una dona, llibertat, que enarbora la bandera del feminisme defensant els seus drets civils i laborals… a un treball acord a la nostra preparació, a un salari just i a l’equiparació de salaris entre homes i dones, que també està reconegut a la llei en paper però que després no s’evidència a la realitat diària.

És una tela de tècnica mixta en la quual sorgeix la llibertat al primer plano sobre un terra de flors fetes amb les samarretes de molts uniformes laborals velles i descolorides: són la resta de treball diari de moltes dones que unides s’han recolzat les unes a les altres i han construït un camí de flors amb la seua perseverança i el seu exemple. I que servirà d’espai per a noves generacions de xiquetes i joves que les seguiran, però que encara així hauran de continuar lluitant per defendre els seus drets…

 

Camino de libertad  de Xelo Mañas Bolarín.

Educar en feminisme de Andrés Pérez Villarroya.

La base d'una societat està en l'educació, no fa falta remarcar la gran responsabilitat que tenen els mestres i les mestres en la seua evolució. El feminisme és transcendental, històric i just, i defensar-ho és defensar els drets humans. Jo desitge i lluite cada dia per una societat més justa per a les meues filles i les meues alumnes. I que sàpien que un altre tipus de masculinitat és possible.

¡Florece Maria! De Transi González Fernández.

Mamá ombligo de Emilse Adriana Caggiano.

Guerrilla Girls / Xiques guerrilleres de Inma Alabajos.

"Guerrilla Girls/ Xiques Guerrilleres"  refleja el trabajo de las Guerrilla Girls, un colectivo de artistas feministas nacido en Nueva York en 1985. Su arte denuncia la marginación de las mujeres en la sociedad y el mundo del arte, desafiando la invisibilidad femenina a través de la ironía y el humor. Su mensaje, plasmado en un cartel con trece puntos irónicos, destaca su estrategia de comunicación directa y efectiva.

A pesar de los desafíos, hemos logrado terminar esta obra en solo cuatro días, gracias a la colaboración de mis hijas. 

Actualmente, la lucha por la igualdad de oportunidades en el arte continúa, y nosotras también nos sumamos a esa causa, recordando que el feminismo busca simplemente asegurar derechos e igualdad para las mujeres. 

  Quiero agradecer a Dones de Picanya y al evento Art al Carrer por brindar un espacio para la expresión artística y el activismo feminista. Esta obra no solo busca ser estéticamente hermosa, sino transmitir un mensaje poderoso sobre la igualdad y la justicia de género. Sigamos unidos en esta lucha por una sociedad más equitativa y respetuosa para todos.

Mujer, empleo y migración de Plan empleo Cruz Roja València.

Comercio atípico  de Balloona matata “Alba y María”.

A diferencia de lo que pasa con el delito de contrabando el término comercio atípico carece de definición legal. Con esta expresión, en las ciudades autónomas de Ceuta y Melilla se ha descrito el transporte de mercancías durante más de 6 décadas  en la frontera sur de Europa. Una actividad en la que, sobre la espalda de las personas –principalmente de origen magrebí y mujeres–, se llevaban (de España a Marruecos) fardos que podían llegar a pesar hasta 70 kilos por bulto.

Eran madres que se encontraban en posiciones de extrema vulnerabilidad social y pobreza, fruto, en muchas ocasiones, de estar solas, separadas, viudas, aisladas, repudiadas... Entre 30 y 50 años, pero el desgaste les hacía aparentar más. Muchos de los niños y niñas que vagabundeaban en las calles de Melilla eran hijos de estas mujeres que al no tener apoyos, dejaban a las criaturas en el lado marroquí mientras ellas iban y venían para sacar  4€ por bulto. Como media  trasladaban dos por día. 

Hoy nuestro homenaje a ellas.

Artemisia Gentileschi, primera pintora feminista de Escola Gavina 1er ESO.

Les mans de la mare de l’Escola Gavina grup 3 anys.

Les nostres petjades mouen el món de Ninos La Mandarina Picanya.

La libertad guiando al mundo de IES Enric Valor 4t ESO

Cor encadenat de IES Enric Valor 3r ESO “Maria Mei Augusto”.

Som úniques de front i de perfil de CEIP Baladre 1r cicle.

L’esport de les dones de CEIP Ausiàs March.

La lluita per la igualtat entre homes i dones continua hui en dia en el món de l’esport. Ens trobem en any olímpic i els Jocs no són una excepció. La discriminació cap a les dones en les Olimpíades ha sigut una realitat en el passat i, així s’ha anat mantinguent durant molts anys. Esta tendència ha anat canviant amb el pas del temps gràcies a la lluita i reivindicació femenina.

Per primera vegada en la història, 22 dones participaren als Jocs Olímpics de Paris en 1900. A partir d’aquell moment començaren a augmentar el seu protagonisme i, enguany, en la cita olímpica de Paris, les dones tindran un 50% de participació.

Aquest any en l’exposició “Art al Carrer”, la comunitat educativa del CEIP Ausiàs March de Picanya volem fer un homenatge a totes les dones esportistes que s’esforcen dia a dia per aconseguir els seus objectius. Són un referent per a nosaltres, grans i menuts, i ens obrin un camí de superació i esperança cap a la igualtat. El lideratge femení permet una mirada diversa, necessària i enriquidora.

“L’esport en igualtat” és el títol que hem escollit per a la nostra tela. En ella apareixen noms de dones esportistes que han fet i continuen fent història en el món de l’esport i en els Jocs Olimpics. Cada classe de l’escola ha treballat la trajectòria esportiva d’una d’aquestes dones i ha dissenyat i decorat el seu nom utilitzant diverses tècniques i textures.

Lluitant per la vida de Pintura Epa. Escola d’adults Picanya

El alumnado de Pintura debatimos el tema tan tremendo que se vivía en distintos lugares del mundo, la tremendidad de la guerra, el papel de la MUJER ante cualquier terrorífica adversidad, como sacar fuerzas, protege y cuidar la prolongación de la VIDA, dando la espalda a cualquier horror. Para ello nos inspiró la fotografía del fotógrafo palestino MAHMUD HAMS, durante la evacuación de un ataque Israelí en Gaza, 9 octubre 2023. Empleamos para ello técnica mixta con predominio del acrílico.

Les dones són meravelloses de CEIP San Juan Bautista Torrent.

La nostra obra és una mostra d'algunes de les dones més influents dels nostres temps donant sentit al títol de la mateixa: Les dones són meravelloses. Així, reivindiquem el paper de la dona en la societat i remarquem que qualsevol dona també pot arribar a ser molt influent en diferents àmbits de la vida.

Amagar el dolor no farà que desaparega. Empoderat! de IES La Sènia 2n Batxillerat Paiporta.

Deixa enrere les imposicions socials de IES La Sènia 2n batxillerat Paiporta

Teixint xarxes de Infantil CEIP L’Horta Paiporta.

La nostra obra “Teixint xarxes” és una obra de creació col·lectiva que representa la sororitat i el Suport.  Com l’educació construeix el sustent i la base d’una societat feminista i impulsora d’un teixit social que defense la igualitat real entre dones i homes , xiquets i xiquetes .

Les empremtes de les dones de la Unitat Educativa Terapéutica UET València.

En una tela impregnada d'empremtes i símbols s'entrellacen en un relat visual que celebra la força, la diversitat i la bellesa de l'experiència de ser dona.

Valentes!  de Horta Rugbi Club Picanya.

Simbolitza el desig d' un joc igualitari. Uns braços de dones i  xiquetes que s' enfronten a un baló i als colps del joc. Com qualsevol dona i xiqueta que hui s' enfronten a la vida amb eixe mateix desig, el de la igualtat. Valentes i sense por.  El rugbi com aprenentatge de vida.

Super dona sXXI  de Noues Residencials.

Nuestra obra se titula Súper Dona, S.XXI, por el deseo de querer resaltar los "súper poderes" que tienen las mujeres en nuestra época actual. No se trata de magia, sino de la fortaleza que tienen para hacer muchas cosas de manera simultánea. Hace años, las mujeres no tenían los mismos derechos que tenemos hoy en día. La sociedad ha avanzado y, con ello, su libertad, pero también sus obligaciones. Por eso, sabemos que las super mujeres del siglo XXI pueden ser lo que quieran ser: mujeres independientes, madres amorosas, trabajadoras excelentes, grandes estudiosas, "genias" y mucho más. Pueden cuidar de otros, pero también cuidan sus cuerpos y sus mentes, disfrutan del ocio libremente y, cada día más, se liberan de siglos de prejuicios. Hoy, esta tela, se la dedicamos a todas ellas.

La figura principal es similar a la Diosa Durga. "La diosa hindú de los múltiples brazos, la más poderosa, la invencible." Cada uno de sus brazos representa un "súper poder".

Estem amb tu de GES EPA Picanya, Escola d’Adults.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada