divendres, 14 d’abril del 2023

Commemoració 14 d'abril. A les dones de la República.




El passat dimarts, 11 d’abril, Dones de Picanya juntament amb el CEL (Centre d’Estudis Locals), realitzàrem un homenatge a les dones en la República oferint una ofrena floral al Memorial dedicat a picanyers i picanyeres que lluitaren per la llibertat, pels seus ideals republicans i que patiren les màximes expressions de la repressió feixista: des de les tortures, l’empresonament i, fins i tot, com José Navarro Anchel i Antonio Martínez Almenar,  l’assassinat a sang freda l'agost de 1940 al Terrer de Paterna.

Per a Dones de Picanya és un orgull retre homenatge a les dones del Memorial: Bàrbara Almenar Tarazona, Pilar Coll Alas, Josefa Martínez Raga, Argimira Montesa Casanova i Trinidad Zamorano Márquez. Teníem la necessitat de fer homenatge a estes dones, especialment a qui dona nom al nostre Premi Bàrbara Almenar Tarazona, que enguany en la primera edició ha sigut atorgat a Xelo Sanchis Ridaura. Com totes sabeu, aquest lloc forma part de la nostra Ruta Feminista, el punt 24, i, novament, us convidem a realitzar-la i gaudir-la.

Dones de Picanya volem donar públicament les gràcies al Centre d’Estudis Locals i l’Ajuntament de Picanya pel treball, per fer possible este memorial i per visibilitzar la memòria col·lectiva del nostre poble, perquè el que no es coneix, es coneix.

La Guerra Civil i sobretot la postguerra, no s’entendria sense les dones. Estes dones venien de viure en una República on es va encetar un moviment feminista organitzat que promovia grans canvis socials: educació escolar femenina, millores en drets laborals, derogació de lleis discriminatòries i sobretot el dret de les dones al sufragi universal.  Tot es perdia l’abril de 1939, per a les dones més… si cap. 

SALUT, PAU I CULTURA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada